Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam ;-) Przyznam się szczerze, że parę tygodni temu złapała mnie zajawka na 'tworzenie' muzyki. Nie jest to jakaś taka zajawka na krótką metę i mam nadzieje, przynajmniej będę się starać, że to co robię tzn. będę robić nie pójdzie na marne ;-) No to zacznę bo przynudzam ;P

Chciałbym wam przedstawić program FL Studio (Fruity Loops), pewnie niektórzy z Was słyszeli co nie co o tym programie ale jakoś nigdy ich to nie interesowało. Teraz trochę formalności (jak zwykle ciocia wiki pomoże ^^)

FL Studio (dawniej Fruity Loops) – zaawansowana cyfrowa stacja robocza do obróbki dźwięku (ang. – DAW – Digital audio workstation), pozwalające na stworzenie kompletnego utworu od kompozycji, przez miks i zgranie. Jest otwartym środowiskiem, pozwalającym na pełną modyfikację, dodawanie nowych brzmień, łączenie z innymi programami. FL Studio posiada w pełni zautomatyzowany układ pracy, skoncentrowany wokół wzorowego sekwencera. Środowisko zawiera obsługę MIDI a także wiele opcji edytowania, miksowania i nagrywania audio. Gotowe utwory mogą być eksportowane do formatów Microsoft WAV, MP3 oraz OGG Vorbis. FL Studio zapisuje także swoje natywne pliki w formacie *.flp, dzieląc rozszerzenie plików z Adobe Flash.

Źródło: Ciocia Wiki

Jak napisałem wyżej, sam dopiero zacząłem zabawę tym programem i jakoś ciągle mnie zaskakuje. Uważam też, że jeśli ktoś naprawdę lubi robić takie rzeczy i kocha muzykę tak jak ja (niezależnie od gatunku) to na pewno wkręci się w tworzenie własnych bitów, kawałków :) Hmm, tym wszystkim ogólnie zaraził mnie mój znajomy, który jest DJ'em. Jest jeszcze mało znany bo to są początki ale zapewne będzie jeszcze o Nim słychać (10 lat left xD.)

Przedstawię wam parę linków, które powinny was zachęcić do zabawy czymś takim bo jak wiadomo rynek polskiej muzyki jest... ... ... ... ... ... ;d - no.. :P

Tutaj macie jak "Autor" stworzył fajny kawałek House w FL Studio.

http://www.youtube.com/watch?v=sc9MUAA2-rQ&feature=related

Teraz mogę napisać, że ja właściwie też idę w kierunku muzyki 'techno' m. in. House / Electro House / Trance ale to nie znaczy, że wy też musicie.. :D Przypominam, że FL Studio to program dla producentów jest on uniwersalny można w nim także tworzyć Bity HH lub cokolwiek innego, co się komu żywnie podoba ;-). Więcej filmików macie na YouTube - Piszecie po prostu FL Studio (Bity HH, House, Electro, Trance etc. etc. etc.) Wszystko zależy od Sampli, Wtyczek, których będziecie używać (dowiecie się wszystkiego z czasem).

Pragnę was także ustrzec przed tym, że przed tworzeniem własnego kawałka należy się dowiedzieć w jakim tempie (BPM) jest odtwarzany dany gatunek muzyczny. Jeśli chodzi o muzykę techno to używa się od 126 do 160 BPM. (House 126-128 BPM) (Trance 135-148 BPM) itp. itp. (wszystko z czasem). Jest wiele tutoriali na YouTube lub na jakiś forach muzycznych.

Tutaj macie poradnik by DA HILL

Jest to oczywiście jeden z wielu jego filmików (tutoriali). Jak na sam początek do ogarnięcia FL'a jest okie. - Mi się przydał.

FL Studio - co i jak? Bardzo przydatny poradnik z forum instalki.pl, opisuje niektóre, najpotrzebniejsze, funkcje tego programu. No to teraz konkretny..

Z racji tego, że nie wolno udostępniać linków z nielegalnym oprogramowaniem to zamieszczę na forum wersję DEMO (program jest płatny ale od czego są cracki :D) Click Here - FL Studio 8.0

Wersja DEMO ogranicza troszkę ten program ale gdyby ktoś był zainteresowany to od czego jest PW / G-G.

Pozdrawiam i zapraszam do tworzenia :)!!! tetleyu.

• 2 tygodnie później...
Opublikowano

program ten mam już od dawna i jest super!!! bardzo rozbudowany...

jedyny minus o czy "tetley" wspomniał wersja trial ogranicza...

ale wydanie kilkunastu złoty opłaca się bo napewno ten program cie zadowoli :D

Me gusta.

Opublikowano

Ja kożystam z owocowych pentli i powiem że program nie jest trudny w obsłudze , też polecam wszystkim pragnącym tworzyć muzyke

Opublikowano

@kubaskak

Musisz się wczuć w rytm i być wytrwałym.

Tego się nie czuje tak od razu. To musi być gdzieś w Tobie i jeśli będziesz tego pewien i dążył do tego to na pewno wyjdzie, a jeżeli nie to znaczy, że jednak to nie jest dla Ciebie.

• 4 tygodnie później...